G(ehandicapten) -Sport

Integratiebeleid
De doelstelling van het integratiebeleid is het sportaanbod voor personen met een (fysieke, verstandelijke, visuele, auditieve en/of psychische) handicap te verruimen zodat elke sporter met een beperking kan kiezen waar en hoe hij/zij gaat sporten: in een handicapspecifieke club of in een reguliere club met een G-werking.
Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het volledig geïntegreerd sporten, waarbij mensen met en zonder handicap sporten met en tegen elkaar (inclusief sporten) en het sporten van mensen met een handicap in een apart team of afdeling binnen de club, in een zgn. G-afdeling (exclusief sporten).

Clubondersteuning
Clubs die hun deuren openstellen voor sporters met een beperking kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de eigen federatie alsook op extra ondersteuning vanuit VLG vzw, met name voor info, knowhow en promotie.

Opleiding & bijscholing
Trainers met een VTS-diploma, maar met weinig tot geen ervaring met personen met een handicap, kunnen een aanvullende module gehandicaptensport volgen en leren welke aanpassingen nodig zijn om sporters met een handicap te begeleiden.
De modules G-sport vind je op de website van VTS.

Andere relevante opleidingen en bijscholingen m.b.t. G-sport vind je steeds terug op de VLG-website.

Scheidsrechters/officials die geïnteresseerd zijn in een opleiding van een G-sporttak (zelfs internationaal) kunnen steeds contact opnemen via info@parantee.be.

Info & contact
Heb je nog vragen, wens je ook een G-sportafdeling op te starten binnen je club? Of heeft jouw club reeds een aantal leden met een beperking en wil je dit verder uitbouwen?
Laat het ons weten. Wij helpen er graag aan mee!

VKF vzw: Anneleen Devlaminck - vkf@karate.be - www.vkf.be
Parantee vzw: www.parantee.be